USAs President Joe Biden velger Energiminister med Gjerstadblod nært i årene

Den ferske presidenten i USA har plukket ut energiminister med slekt fra Gjerstad. Det gjenstår enda at hun blir stemt igjennom av det delte Senatet, men det er nok kun snakk om en formalitet. Denne nyheten “sprak” her og gikk viralt både lokalt og regionalt, etter en samtale med våre gode venner på husmannsplassen Kleivane et par kilometer i fra Melaaslia, som hadde fått nyheten fra folk i Canada om at USA's neste Energiminister vil bli ei dame med nære røtter i fra Solstad på Ausland i øvre Gjerstad.

Jennifer Judith Alfreda Mulhern Granholm f. 5. februar 1959 ble Biden/Harris Administrasjonen's nye Secretary of Energy, stemt inn av Senatet 25. februar 2021.

Jennifer Judith Alfreda Mulhern Granholm f. 05/02/1959 - Far: Victor Ivar Granholm - Farmor/Farfar: Judith Olivia Henriette (Solstad) Granholm f. 1908 og Hugo “Anders” Granholm - Oldemor/Oldefar: Ingeborg Larsdotter Bjynnustad (Solstad) f. 1873 og Tellef Olsen Gjerbakkane (Solstad) f. 1866.

Hennes bestemor på farsiden var Judith Olivia Henriette Solstad f. 1. juni 1908 på Solum i Telemark. Men slekta kom i fra Gjerstad og da hennes far Tellef Olsen f. 21. mai 1866 ble syk og døde, så flyttet hun sammen med sin mor Ingeborg Larsdatter f. 10. september 1873 og søsken (Anna f. 5. mai 1900, Karl f. 20. november 1902, Olav f. 21. april 1905, Torgny f. 27. september 1910) til Solstad på Ausland i øvre Gjerstad.

Solstad blei bygd av Jens Osolvsen Ormkleiv. Han hadde først bygd heime på Ormkleiv, men kona Ragnhild Stiansdotter Bråtane lengta til heimtraktene, så Jens bygde Solstad. Jens og Ragnhild fikk ikke barn, så etter at Ragnhild døde, solgte han Solstad til Ingeborg Larsdatter.

Som 17-åring emigrerte Judith til Penny i British Colombia i 1925. Judith tok båten “Bergensfjord” fra Oslo, med ankomst i Halifax (Nova Scotia, Canada) 29. mars 1925. Derfra tok hun jernbanen vestover. På passasjerlista stod der notert “Better income”. Broren Torgny kom etter to år senere i 1927, sammen med sitt søskenbarn Lovise Bjynnustad Melaas. Lovise og Kristian Kvifte giftet seg senere i Canada og fikk tre barn sammen.

Judith sin mor og eldstesøstera Anna ble igjen i Norge. Anna giftet seg med Kittil Dalane og det er deres sønner Olav og Torleiv som er deres nærmeste slekt i Norge i dag. Onklene Olaf og Halvor Larsson Mellos (Melås) og tanta Ingeborg “Imma” Karine Larsdatter Mellos (Melås) dro allerede til Penny i 1912, men kom tilbake til Gjerstad på besøk i 1924-25 og spredte nok ryktet om mulighetene der, noe som førte til at Judit Olivia Henriette Solstad ble med tanta Ingeborg “Imma” Karine Larsdatter Mellos tilbake til Canada.

I Penny giftet Judith seg med Hugo "Anders" Granholm fra Robertsfors i Sverige, den 26. mars 1927. Hugo jobbet som tømmerhugger og sagbrukskar. Sammen fikk de tre barn, Roald Henry “Ron”, Victor Ivar og Ella Marie. Når sønnen Victor Ivar er tre år, tar Hugo “Anders” Granholm selvmord, etter at sagbruket han jobber på brenner ned. I familien ble det fortalt at det var en jaktulykke, og andre varianter var at han gjorde det slik at Judith kunne få enkepensjon og overleve. Det var tragiske tider med depresjon og stor arbeidsledighet. I et brev fra Hugo og Judith datert 3. august 1932 fra Red Peak (B.C. - Canada), så forteller de at over halvparten av befolkningen i Canada fikk økonomisk hjelp fra myndighetene. Sagbruket ble senere bygget opp igjen og drevet videre.

Judith fikk rykte på seg til å klare det umulige og oppdro og skaffet mat på bordet til den lille familien, men hun fikk også økonomisk støtte fra familiene i Sverige og Norge. Først noen år senere gifter hun seg på ny med Ralph A. McLeod og fikk barna Sonja og Ralph.

Sønnen Victor Ivar giftet seg med Shirley Alfreda, og sammen fikk de sønnen Bob og datteren Jennifer. De flyttet senere til USA og California da Jennifer var fire år gammel i 1962. I California tok hun sin utdannelse som jurist og hun endte senere opp i staten Michigan hvor hun giftet seg. Hun ble senere på 1980-tallet Amerikansk statsborger.

Jennifer er både politiker, advokat, forfatter og politisk kommentator. Hun var også den første kvinnen som ble guvernør i Michigan fra 2003 til 2011. Hun var Attorney General i Michigan fra 1998, og hun representerer det Demokratiske partiet. Hun giftet seg med Daniel Mulhern 23. mai 1986 og de har tre barn sammen, Kathryn, Cecelia, og Jack.

Den nye Energiministeren har tre fornavn, der det midterste er Judith. Så hun er til og med oppkalt etter sin farmor fra Gjerstad som var født i 1908. De to brødrene til Judith som druknet på Gunnustad tjenna mens de var ute og skøytet. Gutten ble funnet våren etter i en kulp som alle i dag kaller “Likhølen”.

Anna, søster til Judith, var veldig koselig. Hun var mor til Torleif og Olav Leonard Dalane. Torleif var igjen far til Kjell Hans og Ann Torunn (Tulla). Bare Anna blei igjen i Norge sammen med mor Ingeborg. Hun hadde en sønn i tillegg til Torleif, som flyttet østover. Kjell Hans og Tulla er i alle fall pålitelige tremenninger til ministeren.

Vi ønsker å lage et ordentlig slektstre for Jennifer Judith Alfreda Mulhern Granholm, så sitter du på noe informasjon som du har lyst til å dele, vennligst send oss en e-post her ved å fylle ut kontaktboksen under. Vi har også lagt ved en del bilder som kan stamme fra Penny - BC, Canada. Vet du hvem personene er, ta gjerne også kontakt med oss, slik at vi får dette avklart.

Tusen takk!


Slektninger av granholm i Norge per i dag

PS: Listen er mangelfull - Bidra gjerne med flere navn ved å sende oss en melding.


TREMENNINGER:
Ann Torunn “Tulla” Dalane, Kjell Hans Dalane, Leif Arne Dalane, Per Kjetil Dalane.

FJERDMENNINGER:
Alfhild Kristensen, Gro Danielsen, Knut Martin Danielsen, Liv Anita Melaas, Liv Danielsen, Oddvar Kristensen, Toralf Danielsen, Tora Lovise Melaas, Vigdis Danielsen,

FEMTMENNINGER:
Anne Kjendsheim,

SEKSMENNINGER:
Anne Knutsen, Audun Ellefsen, Ingrid Landsverk Grim, Jon Fredrik Landsverk Vassengen, Halvor Landsverk, Håvard Landsverk Grim, Kristine Landsverk Grim, Olaf Moen, Marianne Barland, Normann Ellefsen, Runar Barland, Torbjørn Landsverk Vassengen, Torstein Jansen, Torgrim Landsverk, Øystein Landsverk Vassengen




Kilder:
Gjerstad Bygdesoge, hefte 2, side 246 (Bok kan kjøpes hos www.gjh.no)
Gjerstad Bygdesoge, hefte 5, side 695 (Bok kan kjøpes hos www.gjh.no)
Stubbar og Skroll, bind 3, side 56-57 (Bok kan kjøpes hos www.gjh.no)
Stubbar og Skroll, bind 4, side 56 (Bok kan kjøpes hos www.gjh.no)
Stubbar og Skroll, bind 4, side 86-87 (Bok kan kjøpes hos www.gjh.no)
Stubbar og Skroll, bind 4, side 90 (Bok kan kjøpes hos www.gjh.no)
Stubbar og Skroll, bind 4, side 112-113 (Bok kan kjøpes hos www.gjh.no)
Stubbar og Skroll, bind 5, side 20-21 (Bok kan kjøpes hos www.gjh.no)
Stubbar og Skroll, bind 5, side 48 (Bok kan kjøpes hos www.gjh.no)
Stubbar og Skroll, bind 7, side 8-9 (Bok kan kjøpes hos www.gjh.no)
Stubbar og Skroll, bind 7, side 102 (Bok kan kjøpes hos www.gjh.no)
Stubbar og Skroll, bind 9, side 17 (Bok kan kjøpes hos www.gjh.no)
Facebook gruppen - Lived in or loved Penny, British Columbia

 

Diverse foto

Alle foto er ikke nødvendigvis relevante, men lagt til fordi vi ikke kjenner dem.

KONTAKT

© 2014 - 2023 • Husmannsplassen Melaaslia i Gjerstad • All rights reserved • Designed by Torgrim Landsverk